Na pytanie "Twój ulubiony olej?" bez wahania
odpowiem olej lniany. Jestem absolutną fanką tego oleju. Uwielbiam go za
działanie i właściwości. To właśnie jemu poświęcę dzisiejszy post i spróbuje
podsunąć Wam kilka inspiracji na zastosowanie oleju.
Olej lniany
pozyskiwany jest z tłoczonych na zimno, nasion lnu. Bogaty jest w
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwasy omega-3 i -6), które nasz organizm
potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. W Oleju lniany znajdziemy dużą
zawartość tzw. witaminy młodości, mianowicie mowa jest o witaminie E. Posiada
żółto-złote zabarwienie o przyjemnym lnianym zapachu.
Właściwości oleju lnianego.
Olej Lniany posiada szereg pozytywnych właściwości.
Kwasy tłuszczowe zwarte w oleju są budulcem komórek
organizmu, odgrywają ważną rolę w syntezie hormonów, zwiększa wydolność
organizmu, wspomaga leczenie depresji.
Regularne stosowanie oleju łagodzi cykl miesiączkowy,
objawy menopauzy, posiada właściwości pielęgnacyjne - nawilża skórę, włosy,
paznokcie. Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie eliminując nadmiar wolnych
rodników, wspiera leczenie chorób autoimmunologicznyc. Tak na marginesie, TU
macie link do kalendarza umożliwiającego sprawdzenie swojego cyklu
miesiączkowego oraz wyliczenie dni płodnych - drogadosiebie.pl/ciaza/dni-plodne/
Stosowany jest w leczeniu chorób nowotworowych, wykazuje
silne działanie antyoksydacyjne. Stosowany wewnętrznie przy chorobie wrzodowej
i nieżytach żołądka, jelit, pęcherza moczowego i dróg moczowych oraz w
profilaktyce zaparć
Olej lniany, który wybrać?
Oczywiście świeży,
tłoczony na zimno, ale gdzie taki możecie zakupić?
Z własnego doświadczenia mogę polecić firmę Olini, która
wytwarza świeże oleje tzn. na bieżąco według zamówienia klientów. Czas
realizacji zamówienie to 1-2 dni robocze.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy po zamówieniu złożonego w Olini otrzymałam wiadomość potwierdzającą typu "ok, jutro tłoczymy dla Pani świeży olej" - jejciu cudne to było! Świeży, pachnący olej w moich rączkach i to podejście do klienta, zdecydowanie jestem na tak.
Jakie było moje zdziwienie, kiedy po zamówieniu złożonego w Olini otrzymałam wiadomość potwierdzającą typu "ok, jutro tłoczymy dla Pani świeży olej" - jejciu cudne to było! Świeży, pachnący olej w moich rączkach i to podejście do klienta, zdecydowanie jestem na tak.
Przy zakupie oleju lnianego musimy kierować się
zawartością kwasu alfa-linolenowego ALA należącego do grupy omega-3. Na naszym
rynku znajdziecie:
• niskolinolenowe,
2-5% ALA,
• wysokolinolenowe, 50-60% ALA (bez cienia wątpliwości
taka zawartość kwasu jest zalecana).
Na sklepowych półkach znajdziemy również oleje
oczyszczone, z niską zawartością cennych kwasów omega 3. Polecam wybierać te
olej, które są pozyskiwane z niemodyfikowanych nasion.
Tłoczony na zimno, czyli jak?
Proces tłoczenia na zimno jest procesem mechanicznym.
Nasiona lnu zostają podgrzane do temperatury 40-50°C. Temperatura ta pozwala
zachować naturalne struktury i właściwości biologiczne NNKT.
Polecam kupno nierafinowanego oleju z tego względu iż ta
wersja produktu jest bardziej drogocenna, czyli posiada wszystkie dobroczynne
substancje aktywne pochodzące z wytłaczanego ziarna
Przechowywanie oleju.
Olej lniany
powinien być przechowywany w ciemnych, szklanych butelkach, chroniących ich
zawartość przed promieniowaniem, ograniczony dostęp do tlenu. Moja buteleczka
oleju znalazła swoje miejsce w lodówce. Odpowiednią temperaturą dla oleju to
4-10°C. W czasie przechowywania produkt może zmętnieć, jednak spokojnie jest to
całkiem naturalny proces powstały na skutek sedymentacji wyziębionych wosków.
Objawem psucia się
oleju lnianego jest zmiana jego zapachu oraz smaku z przyjemnego na gorzki.
Dawkowanie oleju.
Przyjmuje się, że
na każdy kg ciała powinno się przyjmować 1 g oleju lnianego (osoby dorosłe 2-4
łyżki stołowe dziennie). Dzieci i młodzież może zażywać większą dawkę oleju z
tego względu, iż w ich przypadku jest bardzo duże zapotrzebowania na omega-3.
Zwiększone dawki oleju lnianego nie skutkują odkładaniem
się tkanki tłuszczowej.
Zawartość składników aktywnych
• kwas alfa-linolenowy (ALA), omega-3: powyżej 50%
• kwas linolowy (LA), omega-6: około 15%
• kwas oleinowy (O), omega-9: około 15%
• nasycone kwasy tłuszczowe: około 10%
• witamina E
• lignany (fitohormony)
Zastosowanie oleju lnianego.
Olej liany w kuchni stanowi wspaniały dodatek do sosów,
zup i dipów. Możecie dodawać go do surówek i sałatek, past i gotowanych warzyw.
Jednak olej ten nie powinien być podgrzewany, ale spożywany tylko na zimno. W
innym przypadku traci on swe drogocenne właściwości.
W pielęgnacji stosowałam ten olej w metodzie OCM, jako
olej bazowy. Sama metoda nie sprawdziła się u mnie, choć olej posiada
właściwości nawilżające i regenerujące naskórek. Idealnie sprawdzi się jako
dodatek do kremów, balsamów do ciała. Olejuje nim włosy, nakłam na skalp,
Stanowi on bazę w przygotowywanych przeze mnie peelingach. Olej lniany jest
wsparciem w leczeniu trądziku.
Ja zaczynam właśnie olejowanie włosów olejem lnianym. Do tej pory chwaliłam kokosowy, ale chyba włosy się przyzwyczaiły, nie daje już takich dobrych efektów. Także czas na zmianę.
OdpowiedzUsuńpoczątkowo i ja używałam oleju tylko do olejowania włosów, z czasem zaczęłam eksperymentować, a to olej dodałam do kremu, do balsamu do ciała, później zrobiłam własny peeling, można powiedzieć, że zaczęłam "coś" tworzyć
Usuńnigdy nie używałam :)
OdpowiedzUsuńpolecam, warto możliwe, że zakochasz się w tym oleju tak jak ja ;) jeśli nie sprawdzi się w pielęgnacji to zawsze możesz wykorzystać go w kuchni
UsuńMam baniaczek oleju lnianego i chętnie go używam na cerę trądzikową, super się wchłania a twarz nie jest tłusta jak sobie wyobrażałam
OdpowiedzUsuńOlej lniany mam, ale jeszcze na dobre nie zabrałam się za jego testowanie :)
OdpowiedzUsuńzaczarowana-oczarowana.pl
daj znać jak się u Ciebie sprawdził ;)
UsuńUwielbiam go <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam olejowanie właśnie olejem lnianym.Ale ostatnio przerzuciłam się na olejek odbudowujący Yves Rocher
OdpowiedzUsuńJa lubię olej kokosowy i bardzo go polecam, choć częściej na nim gotuję niż stosuję jako kosmetyk. Oleju lnianego także kiedyś używałam i byłam bardzo zadowolona :) Fajny, informacyjny wpis :) proszę więcej takich :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mój nowy wpis :*
OdpowiedzUsuńja również olej kokosowy stosuje jako kosmetyk, jakoś wolę go bardziej w tej formie - idealnie zmywa makijaż,nawilża skórę, nadaje się do olejowania włosów, a do tego ślicznie pachnie ;)
UsuńMmm, do sałatki jak znalazł:) U mnie na razie gościły olej kokosowy i olej awokado- z obydwu byłam zadowolona:)
OdpowiedzUsuńTen konkretnie olej jest pyszny w smaku
OdpowiedzUsuńOlej lniany jest moim ulubieńcem w olejowaniu włosów. Niestety stosuję go wyłącznie do tego. Natomiast mój mąż pije go codziennie i gdy ostatnio zauważyłam jego gęste i długie rzęsy (wcześniej były cieniutkie i przerzedzone), to stwierdziłam, że chyba i ja się przekonam do jego smaku. :)
OdpowiedzUsuńOlej lniany jest produktem bardzo dobrym dla sportowców, ponieważ m.in. wzmacnia stawy :) Poza tym m.in. pomaga przywrócić równowagę hormonalną i jest bardzo dobry dla cery
OdpowiedzUsuńJa stosuje olej lniany i jestem bardzo zadowolona!
OdpowiedzUsuńJest rewelacyjny. Idealnie sprawdza sie na wlosach ale ze wzgledu na swoje wlasciwosci zdrowotne jest również rewelacyjny do picia. jedynym jego "minusem" jest to ze trzeba go wypic maksymalnie 3 miesiace po jego otwarciu a takze jako jedyny olej po otwarciu musi byc przechowywany w lodowce poniewaz traci swoje wartosci.
OdpowiedzUsuńtak właśnie przechowuje swój olej, uwielbiam go ;)
UsuńSuper opis, ja stosuję olej lniany na dwa sposoby , jeden to moja ulubiona kuchnia - stosuję go do sałatek i ryb, drugi sposób to moje ciało. Wszyscy chcą robić olejowanie włosów, ja polecam na stopy i dłonie a także na inne części ciała - skóra, efekty będą lepsze niż po Regenerum ;)
OdpowiedzUsuńNo proszę, kolejne dowody na to, że warto go stosować :D Kupiłam sobie z dwa tygodnie temu tutaj https://niwki.pl/produkt/olej-lniany/ na spróbowanie i póki co efekty jakieś tam są, ale spodziewałam się więcej. Mam teraz przynajmniej motywację, żeby stosować go dalej :D
OdpowiedzUsuń