09:35

Olej kokosowy - przyjemniaczek, który warto mieć w domu


Jakiś czas temu o oleju kokosowym było bardzo głośno. Był sławny, zachwalany, opisywany na każdym blogu... dzisiaj olej kokosowy został "zastąpiony" przez inne oleje, został zdetronizowany. Dopiero teraz zdecydowałam się na przedstawienie mojego zdania na temat właśnie tego oleju. Nim wyrażę swoją opinię o oleju kokosowym, nim przedstawię Wam w jaki sposób go stosuję, spróbuje w łatwy, przyjemny i jasny sposób przybliżyć Wam, jak i odpowiedzieć na kilka pytań na temat oleju kokosowego. Czas na teorię ;)






Trochę teorii

Olej kokosowy pozyskiwany jest z  tłoczenie, rozgrzanie miąższu orzecha kokosowego. Tak jak w przypadku masła Shea, im mniej jest oczyszczany, tłoczony na zimna, tym więcej posiada drogocennych właściwości. Oczywiście istnieje kilkanaście sposób pozyskiwania oleju kokosowego.
Można po prostu ugotować miąższ lub poddać go procesowi fermentacji.







Podział oleju kokosowego,

wyróżniamy:
  • olej kokosowy rafinowany
  • olej kokosowy nierafinowany  


Jak je odróżnić?

Rafinowany, bielony olej kokosowy pozyskiwany jest w: wysokie temperaturze, z dodatkiem innych "ulepszaczy" - środków chemicznych, przez co olej ten traci cześć swoich drogocenny właściwości, dochodzi do uszkodzenia kwasów tłuszczowych. W tym procesie stosuje się rozpuszczalniki - organiczne, jak i nieorganiczne, które pozbawiają nasz olej walorów smakowych jak i odżywczych. Mocno rafinowany olej kokosowy charakteryzuje się: jasną, czasami bezbarwną barwą, pozbawiony smaku, zapachu.


Olej kokosowy nierafinowany powstaje przy użyciu metod: gotowania, fermentacji, mechanicznego wytłaczania itp. Wyższa temperatura - lecz nie tak wysoka jak w przypadku opisanym powyżej, stosowanie łagodnych środków pomocniczych pomagają w zachowaniu smaku i zapachu oleju.



Zdecydowanie polecam stosowanie oleju kokosowego nierafinowanego, mimo tego iż jest droższy. Za 200 ml certyfikowanego oleju musicie zapłacić około 20 zł.







"Olej kokosowy ma bardzo ciekawy skład i proporcje składników o wysokiej wartości zdrowotnej.


Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):
50-60% kwasu laurynowego C12
15-20% kwasu mirystynowego C14
7-12% kwasu palmitynowego C16
5-11% kwasu kaprylowego C8
4-9% kwasu kaprynowego C10
1,5-5% kwasu stearynowego C18
1-1,5% kwasu kapronowego C6
oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:
4-10% kwasu oleinowego C18
ok. 2% kwasu linolowego C18
do 0,2% kwasu linolenowego C18"
 [źródło TU]





Termin ważności oleju koksowego



Olej kokosowy nie jest podatny na jełczenie. Należy przechowywać go w miejscu suchym, zaciemnionym, chłodnym. Jako olej zimnotłoczony posiada długi termin przydatności do spożycia - około 2 lat.








Zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy posiada szereg różnych zastosować zarówno w:
kuchni, gastronomi
(spisze się w roli oleju spożywczego, w roli masła itp.),
kosmetyce
 (stosowany w pielęgnacji ciała, włosów, doskonały przy pielęgnacji niemowląt itp.),
w leczeniu 
(posiada właściwości lecznicze, antygrzybiczne, łagodzi choroby skóry itp.) .


Dobrze spisze się zarówno u osób dorosłych, dzieci jak i zwierząt. To w jaki sposób ja wykorzystuje olej koksowy opiszę w innym, późniejszym poście. Dzisiaj skupmy się na teorii, odpowiedzmy sobie na kilka pytań na temat tego olejku.




Stan skupienia oleju koksowego

Olej kokosowy w temp. do 25° zachowuje stałą, zwartą, treściwą konsystencję. Jeśli temperatura staje się wyższa olej ze stałej konsystencji zamienia się w ciecz. Zmiana konsystencji nie wpływa na smak, wartości, jakość oleju.









Ciekawostki, które wato znać


  • Przy zakupie kokosa należy go wstrząsnąć po to aby sprawdzić, czy w środku jest mleczko koksowe. Nie kupujcie pustych kokosów, wyschnięte jądro kokosa nie nadaje się do spożycia. 
  • Miąższ kokosa można zamrażać lub suszyć.
  • Więcej wartości odżywczych znajdzie w "młodym" kokosie.
  • Olej kokosowy czysty posiada krótszą datę ważności, niż olej rafinowany.



Olej kokosowy, to taki przyjemniaczek który warto mieć pod ręką. Posiada on szereg zastosowań, więc jeśli nie sprawdzi się w kuchni, w postaci oleju do smażenia to może warto wypróbować go w pielęgnacji ciała czy włosów. Jest to produkt uniwersalny. 




Jakiś czas temu pisałam na temat masła Shea, jeśli ktoś byłby zainteresowany właśnie tym postem LINK macie TU - <KLIK> 



W jaki sposób wykorzystujecie olej kokosowy? Podzielcie się swoim doświadczeniem na temat tego daru natury.



Miłego i słonczego dnia