Jakiś czas temu o oleju kokosowym było bardzo głośno. Był sławny, zachwalany, opisywany na każdym blogu... dzisiaj olej kokosowy został "zastąpiony" przez inne oleje, został zdetronizowany. Dopiero teraz zdecydowałam się na przedstawienie mojego zdania na temat właśnie tego oleju. Nim wyrażę swoją opinię o oleju kokosowym, nim przedstawię Wam w jaki sposób go stosuję, spróbuje w łatwy, przyjemny i jasny sposób przybliżyć Wam, jak i odpowiedzieć na kilka pytań na temat oleju kokosowego. Czas na teorię ;)
Trochę teorii
Olej kokosowy pozyskiwany jest z tłoczenie, rozgrzanie miąższu orzecha kokosowego. Tak jak w przypadku masła Shea, im mniej jest oczyszczany, tłoczony na zimna, tym więcej posiada drogocennych właściwości. Oczywiście istnieje kilkanaście sposób pozyskiwania oleju kokosowego.
Można po prostu ugotować miąższ lub poddać go procesowi fermentacji.
Podział oleju kokosowego,
wyróżniamy:
- olej kokosowy rafinowany
- olej kokosowy nierafinowany
Jak je odróżnić?
Rafinowany, bielony olej kokosowy pozyskiwany jest w: wysokie temperaturze, z dodatkiem innych "ulepszaczy" - środków chemicznych, przez co olej ten traci cześć swoich drogocenny właściwości, dochodzi do uszkodzenia kwasów tłuszczowych. W tym procesie stosuje się rozpuszczalniki - organiczne, jak i nieorganiczne, które pozbawiają nasz olej walorów smakowych jak i odżywczych. Mocno rafinowany olej kokosowy charakteryzuje się: jasną, czasami bezbarwną barwą, pozbawiony smaku, zapachu.
Olej kokosowy nierafinowany powstaje przy użyciu metod: gotowania, fermentacji, mechanicznego wytłaczania itp. Wyższa temperatura - lecz nie tak wysoka jak w przypadku opisanym powyżej, stosowanie łagodnych środków pomocniczych pomagają w zachowaniu smaku i zapachu oleju.
Zdecydowanie polecam stosowanie oleju kokosowego nierafinowanego, mimo tego iż jest droższy. Za 200 ml certyfikowanego oleju musicie zapłacić około 20 zł.
"Olej kokosowy ma bardzo ciekawy skład i proporcje składników o wysokiej wartości zdrowotnej.
Skład:
zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):
50-60% kwasu laurynowego C12
15-20% kwasu mirystynowego C14
7-12% kwasu palmitynowego C16
5-11% kwasu kaprylowego C8
4-9% kwasu kaprynowego C10
1,5-5% kwasu stearynowego C18
1-1,5% kwasu kapronowego C6
oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:
4-10% kwasu oleinowego C18
ok. 2% kwasu linolowego C18
do 0,2% kwasu linolenowego C18"
[źródło TU]
Termin ważności oleju koksowego
Olej kokosowy nie jest podatny na jełczenie. Należy przechowywać go w miejscu suchym, zaciemnionym, chłodnym. Jako olej zimnotłoczony posiada długi termin przydatności do spożycia - około 2 lat.
Zastosowanie oleju kokosowego
Olej kokosowy posiada szereg różnych zastosować zarówno w:
kuchni, gastronomi
(spisze się w roli oleju spożywczego, w roli masła itp.),
kosmetyce
(stosowany w pielęgnacji ciała, włosów, doskonały przy pielęgnacji niemowląt itp.),
w leczeniu
(posiada właściwości lecznicze, antygrzybiczne, łagodzi choroby skóry itp.) .
Dobrze spisze się zarówno u osób dorosłych, dzieci jak i zwierząt. To w jaki sposób ja wykorzystuje olej koksowy opiszę w innym, późniejszym poście. Dzisiaj skupmy się na teorii, odpowiedzmy sobie na kilka pytań na temat tego olejku.
Stan skupienia oleju koksowego
Olej kokosowy w temp. do 25° zachowuje stałą, zwartą, treściwą konsystencję. Jeśli temperatura staje się wyższa olej ze stałej konsystencji zamienia się w ciecz. Zmiana konsystencji nie wpływa na smak, wartości, jakość oleju.
Ciekawostki, które wato znać
- Przy zakupie kokosa należy go wstrząsnąć po to aby sprawdzić, czy w środku jest mleczko koksowe. Nie kupujcie pustych kokosów, wyschnięte jądro kokosa nie nadaje się do spożycia.
- Miąższ kokosa można zamrażać lub suszyć.
- Więcej wartości odżywczych znajdzie w "młodym" kokosie.
- Olej kokosowy czysty posiada krótszą datę ważności, niż olej rafinowany.
Olej kokosowy, to taki przyjemniaczek który warto mieć pod ręką. Posiada on szereg zastosowań, więc jeśli nie sprawdzi się w kuchni, w postaci oleju do smażenia to może warto wypróbować go w pielęgnacji ciała czy włosów. Jest to produkt uniwersalny.
Jakiś czas temu pisałam na temat masła Shea, jeśli ktoś byłby zainteresowany właśnie tym postem LINK macie TU - <KLIK>
W jaki sposób wykorzystujecie olej kokosowy? Podzielcie się swoim doświadczeniem na temat tego daru natury.
Miłego i słonczego dnia
Mam pudełeczko oleju kokosowego, ale jakoś ciągle o nim zapominam. Kupiłam go z myślą o włosach, jednak nie sprawdza się u mnie. Myślę, że wykorzystam go latem do opalania :)
OdpowiedzUsuńUżywam regularnie olej kokosowy,głównie do olejowania włosów :)
OdpowiedzUsuńU mnie olej kokosowy sprawdza się tylko w kuchni i demakijażu :) niestety włosy go nie lubią :/
OdpowiedzUsuńO dziwo jeszcze go nie mam :D
OdpowiedzUsuńMam :) i w kuchni i w łazience :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie próbowałam oleju kokosowego, ale chętnie wypróbowałabym go :)
OdpowiedzUsuńja za 450ml tego oleju zapłaciłam 35zł :) były też mniejsza opakowania, ale większa wersja wydawała mi się bardziej ekonomiczna :) swoją drogą - uwielbiam go :) niestety, właśnie się skończył, ale mam zamiar kupić następny :)
OdpowiedzUsuńużywałam rok temu oleju kokosowego i bardzo go lubiłam :D
OdpowiedzUsuńWidziałam ten sam olej, który pokazałaś w jakimś markecie, na półce ze zdrową żywnością - jak spotkam, to kupię, bo bardzo dobrze wpływa na moje włosy :) A z tyłu widzę mój ukochany Capitavit <3
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny post! :) Stosowałam kiedyś ten olej do pielęgnacji liszajów na ciele, które powstały mi przez AZS i naprawdę pomógł. :)
OdpowiedzUsuńolejek kokosowy lubie bardzo :)
OdpowiedzUsuńmam go w kuchni i w łazience;) jest cudny do ciała i do jedzenia!
OdpowiedzUsuńSwój olej kokosowy używam jedynie do olejowania włosów, gdzie sprawdza się świetnie ;)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy używam w kuchni, ale jeśli chodzi o włosy to niestety na moich nie sprawdza się :)
OdpowiedzUsuńJa dodaje ten olej do kokosanek, dobra wychodzi też na nim jajecznica albo smaruje nim ciało :)
OdpowiedzUsuńlubię uniwersalne produkty :)
OdpowiedzUsuńUżywałam olejku kokosowego do pielęgnacji twarzy. :-)
OdpowiedzUsuńLubię używać go do demakijażu oczu :)
OdpowiedzUsuńKupiłam ostatnio ten olej kokosowy bio planet i jestem z niego zadowolona, używam zarówno w kosmetyce jak i kuchni :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy ma wiele zastosowań i z doświadczenia koleżanek wiem, że bardzo dobrze się sprawdza:)
OdpowiedzUsuńO dziwo jeszcze nie mam olejku kokosowego w swojej kolekcji. Muszę to zmienić.
OdpowiedzUsuń:*
Ta obecność kwasów nasyconych jest tutaj dużym plusem przy smażeniu.
OdpowiedzUsuńU mnie olej kokosowy sprawdza się idealnie do olejowania włosów, teraz zaczęłam używać też jako kremu na noc i też jestem zadowolona.
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze oleju kokosowego. Jeśli jednak zdecydowałabym się na zakup, to pewnie wersję pachnącą, bo zapach kokosa bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńmam prosbe, czy moglabys poklikac w linki u mnie na blogu? bylabym ogromnie wdzieczna, jesli nie to zrozumiem oczywiscie ;/
OdpowiedzUsuńMam dokładnie ten sam olej, uwielbiam go do naleśników oraz kurczaka. No i fenomenalnie pachnie :)
OdpowiedzUsuńkurczaka? ooo i tu mnie zaciekawiłaś ;)
UsuńBardzo fajnie podkreśla jego smak :)
Usuńlubie, jest bardzo wydajny:)
OdpowiedzUsuńObecnie mam olej kokosowy ktc i bardzo go lubię :)
OdpowiedzUsuńSamego kokosa nie lubię... ale zapach już tak.
OdpowiedzUsuńNo, no obszerny i wartościowy wpis. Co ciekawe, kwas laurynowy w podobnej dawce obecny jest też w mleku matki, więc musi coś być w jego cudownych właściwościach ;)
OdpowiedzUsuńPolecam ten olej kokosowy. Bio Planetee jak jeden z nielicznych na polskim rynku produkuje olej z kopry, a nie z suszonych wiórków kokosowych. W bardzo przystępnej cenie znalazłam go na www.ecoswit.pl
OdpowiedzUsuńNiedawno sama przypomniałam sobie o tym, jak cudowny jest demakijaż olejem kokosowym. Dobrze sprawdza się także u mnie do olejowania włosów :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy na włosy jest jedną z lepszych rzeczy jaką udało mi się spotkać. Mi pomógł również na wypadanie.
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, że olej kokosowy stał się w Polsce łatwo dostępny. Trzeba tylko uważać na jego jakość.
OdpowiedzUsuń